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pizza



Ingredients:

Flour - 220 g (2 cups)
Olive Isle - 3 tablespoons
Dry yeast - 1 tsp
Sugar - 1 tsp
Salt - half a teaspoon

Pizza toppings

Pizza tomato sauce - 4 tablespoons
Tomato - 2
Bell pepper - 1
Mozzarella cheese - 50 grams
Black pepper powder - less than a quarter teaspoon
Ajinomoto Powder - Half a teaspoon (optional)
Olive Oil - 1 tbsp


Method:

Yeast is required for pizza dough, dry active yeast can be taken or fresh yeast can be taken.

Take 3/4 cup lukewarm water (the water is not too hot). Fill 1 teaspoon full of water to the top, add yeast seeds, add sugar, cover water and keep it for 2-3 minutes.

Filter the flour in a pot and remove it. Add the olive oil and salt to the flour and mix well. With the help of yeast water, mix the flour with the hands, knead the dough for 5-7 minutes and knead the dough until the dough is smooth. Put the ghee flour into a deep pot, cover the dough and cover it in a deep pot, cover and wrap it with a table and place it in a warm place. The dough doubles by flowering in 3-4 hours. The dough is ready to make pizza.

How to make pizza

Take the dough prepared for the pizza, round the dough and wrap it with a little dry flour, placing it on a board or chuckle, half a cm in diameter 10 inches from the cylinder. Take a thick pizza base bell.

The tomatoes cut them into thin slices. Wash the bell peppers, remove the stalks and seeds and cut into thin slices.

Preheat the oven to 220 ° C. But preheat.

Place the pizza base, sprinkle some flour on the pizza baking tray, on top of the pizza base, pour the pizza tomato sal, 1 cm from the edges. While leaving, spread the same surface, over the tomato sauce, slicing the tomato slices and the bell peppers a bit. Add mozzarella cheese or grated mozzarella cheese from above. Sprinkle freshly sliced ​​pepper and Ajinomoto powder over the mozzarella cheese, now add some olive oil around.

You can use pizza toppings according to your mood. But just keep in mind that if you do not have too much moisture in your favorite tapings, then the pizza crust will not be good.

Place the pizza tray in a preheated oven, preheat the oven to 220 ° C. Set aside for 20 minutes. After 20 minutes, crisp and delicious pizza is ready (bake the pizza after baking the pizza after 10 - 12 minutes keeping it in check, as the oven varies considerably as soon as the pizza turns golden brown on top). , Cheese melts and removes the pizza from the oven). Serve hot pizza, chop it with a pizza cutter and eat it




Also available in Hindi:


सामग्री:



आटा - 220 ग्राम (2 कप)

जैतून आइल - 3 बड़े चम्मच

सूखा खमीर - 1 चम्मच

चीनी - 1 चम्मच

नमक - आधा चम्मच



पिज़्ज़ा टॉपिंग्स



पिज्जा टमाटर सॉस - 4 बड़े चम्मच

टमाटर - २

बेल मिर्च - १

मोत्ज़ारेला पनीर - 50 ग्राम

काली मिर्च पाउडर - एक चौथाई चम्मच से कम

अजीनोमोटो पाउडर - आधा चम्मच (वैकल्पिक)

जैतून का तेल - 1 बड़ा चम्मच





तरीका:



पिज्जा के आटे के लिए खमीर आवश्यक है, सूखा सक्रिय खमीर लिया जा सकता है या ताजा खमीर लिया जा सकता है।

3/4 कप गुनगुना पानी लें (पानी ज्यादा गर्म नहीं है)। शीर्ष पर पानी से भरा 1 चम्मच भरें, खमीर के बीज जोड़ें, चीनी जोड़ें, पानी को कवर करें और इसे 2-3 मिनट के लिए रखें।

एक बर्तन में आटे को छान लें और इसे हटा दें। आटे में जैतून का तेल और नमक डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। खमीर पानी की मदद से, आटे को हाथों से मिलाएँ, आटे को 5-7 मिनट के लिए गूथें और आटे को चिकना होने तक गूंध लें। घी के आटे को एक गहरे बर्तन में डालें, आटे को ढककर एक गहरे बर्तन में रखें, ढक दें और एक मेज के साथ लपेटें और इसे गर्म स्थान पर रखें। आटा 3-4 घंटे में फूलकर दोगुना हो जाता है। पिज्जा बनाने के लिए आटा तैयार है।



पिज़्ज़ा कैसे बनाये



पिज्जा के लिए तैयार आटा लें, आटे को गोल करें और इसे थोड़े सूखे आटे के साथ लपेटें, इसे बोर्ड या चकली पर रखकर, बेलन से 10 इंच व्यास में आधा सेमी। एक मोटे पिज्जा बेस बेल लें।

टमाटर ने उन्हें पतले स्लाइस में काट दिया। घंटी मिर्च धो लें, डंठल और बीज को हटा दें और पतले स्लाइस में काट लें।

ओवन को 220 डिग्री सेल्सियस पर प्रीहीट करें लेकिन प्रीहीट करें।

पिज्जा बेस रखें, पिज्जा बेस के ऊपर पिज्जा बेकिंग ट्रे पर थोड़ा सा आटा छिड़कें, किनारों से 1 सेंटीमीटर पिज्जा टमाटर की नमकीन डालें। छोड़ते समय, टमाटर सॉस के ऊपर, टमाटर की स्लाइस और बेल मिर्च को थोड़ा सा फैलाते हुए एक ही सतह पर फैलाएं। ऊपर से मोज़ेरेला चीज़ या कद्दूकस किया हुआ मोज़ेरेला चीज़ डालें। मोज़ेरेला चीज़ के ऊपर ताज़ा कटा हुआ काली मिर्च और अजीनोमोटो पाउडर छिड़कें, अब चारों ओर थोड़ा जैतून का तेल डालें।

आप अपने मूड के अनुसार पिज्जा टॉपिंग का उपयोग कर सकते हैं। लेकिन बस यह ध्यान रखें कि यदि आपके पसंदीदा टेप में बहुत अधिक नमी नहीं है, तो पिज्जा क्रस्ट अच्छा नहीं होगा।

पिज्जा ट्रे को पहले से गरम ओवन में रखें, ओवन को 220 डिग्री सेल्सियस पर गरम करें। 20 मिनट के लिए अलग रख दें। 20 मिनट के बाद, कुरकुरा और स्वादिष्ट पिज्जा तैयार है (पिज्जा को बेक करने के बाद पिज्जा को बेक करें - 12 मिनट के लिए इसे ध्यान में रखते हुए, क्योंकि ओवन जैसे ही ऊपर से सुनहरा भूरा हो जाता है, ओवन काफी बदल जाता है)। , पनीर पिघला देता है और ओवन से पिज्जा निकालता है)। गरम पिज्जा परोसें, इसे पिज्जा कटर से काटें और खाएं




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