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kulcha


Preparation Time: 1.30 - 2 hours
Cooking time: 7-10 minutes
Cooking Level: Medium
Cuisine: Punjabi
Course: Bread
Servings: 4


Ingredients:



Maida 2 cups
Salt: 1/2 teaspoon
Curd 1 tsp
Soda bicarbonate / sweet soda / eating soda 1/4 teaspoon
Sugar 1 teaspoon
Milk 1/2 cup
Stuffing
Cottage cheese 200 grams
Salt to taste
Red chili powder 1 tsp
Chaat masala 1/2 teaspoon


Method:



1. Take refined flour in a bowl, add salt, curd, eating soda, sugar, and milk and knead soft dough.

2. Cover with a wet cloth and keep it for one hour. Heat the oven as hot as possible. Make a dough and leave it for five minutes. In a bowl, add cottage cheese, salt, half a teaspoon red chili powder, and chaat masala and mix well.

3. Make a small puri by rolling out each dough of dough, place a little cheese mixture in the center, and make a round ball by bringing the edges together.

4. Keep these filled balls for five minutes. Then roll out each ball and make a six-inch Kulcha, place them on a baking tray, turn your hands wet and sprinkle some red chili powder.

5. Allow baking for five to seven minutes in a hot oven. Set butter on each kulcha and serve hot.


The Recipe Also Available In Hindi:


सामग्री:





मैदा 2 कप
नमक: १/२ चम्मच
दही १ टी स्पून
सोडा बाइकार्बोनेट / मीठा सोडा / खाने का सोडा 1/4 चम्मच
चीनी 1 चम्मच
दूध 1/2 कप
भराई
पनीर 200 ग्राम
नमक स्वादअनुसार
लाल मिर्च पाउडर १ छोटा चम्मच
चाट मसाला 1/2 चम्मच




तरीका:





1. एक कटोरे में परिष्कृत आटा लें, नमक, दही, खाने का सोडा, चीनी और दूध डालें और नरम आटा गूंधें।

2. एक गीले कपड़े से ढककर एक घंटे के लिए रख दें। ओवन को जितना संभव हो उतना गर्म करें। एक लोई बनाएं और इसे पांच मिनट के लिए छोड़ दें। एक कटोरी में, पनीर, नमक, आधा चम्मच लाल मिर्च पाउडर और चाट मसाला डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।

3. आटे की प्रत्येक लोई को बेलकर एक छोटी सी पूरियां बनाएं, बीच में थोड़ा पनीर मिश्रण रखें, और किनारों को एक साथ लाकर एक गोल गेंद बनाएं।

4. इन भरे हुए बॉल्स को पांच मिनट तक रखें। फिर प्रत्येक गेंद को रोल करें और छह इंच की कुलचा बनाएं, उन्हें बेकिंग ट्रे पर रखें, अपने हाथों को गीला करें और कुछ लाल मिर्च पाउडर छिड़कें।

5. गर्म ओवन में पांच से सात मिनट तक बेक होने दें। प्रत्येक कुल्चा पर थोड़ा मक्खन लगाएँ और गरम-गरम परोसें।


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