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lemon



For how many people: 2
Preparation Time: 10 minutes
Cook time: 1 hour
Total time: 1 hour 10 minutes
Difficulty: Medium



  • Punjabi food has its own distinct taste and if you too are fond of eating Punjabi food then you will definitely like the taste of Punjabi Lemon Chicken. 




Ingredients:




Six (without skin) Chicken Thai

For Base:

3-4 tablespoons refined oil
2 tsp cumin seeds
2 onions, finely chopped
6 cloves garlic, sliced
Half inch ginger, sliced
3-4 Green Chillies
4 tsp turmeric powder
1 tsp coriander powder
Salt to taste
One cup (fresh) lemon juice
1/2 cup orange juice
¼ cup sugarcane juice
Fresh coriander (to garnish)


Method:




1. Put oil in a vessel and heat it on high flame and spread the oil around by rotating the vessel in a circle. When the oil is hot, add cumin seeds and fry till they crackle and smell.

2. Now add onion, garlic, ginger and fry till it becomes light brown. Turn the heat on high and then add spice powder to it. Do not fry the spices well on high heat.

3. Do not fry the spices well on high heat.

4. After this, add water and fry it well until oil starts appearing. Now add salt to it and add chicken Thai to it.

5. Fix the chicken and spices well by speeding up the flame. It will be light yellow.

6. Be careful that the chicken gets spiced well. Now add lemon and orange juice to the chicken and mix well and then add sugarcane juice and make the sourness of lemon juice equal.

7. Reduce the flame, cover the pan, and leave the chicken to cook well.

8. After cooking the chicken, turn off the heat and garnish with lots of green coriander. Serve with hot roti and rice.





The Recipe Also Available In Hindi:




सामग्री:




छह (त्वचा के बिना) चिकन थाई


आधार के लिए:

3-4 बड़े चम्मच रिफाइंड तेल
2 चम्मच जीरा
2 प्याज, बारीक कटा हुआ
6 लौंग लहसुन, कटा हुआ
आधा इंच अदरक, कटा हुआ
3-4 हरी मिर्च
4 चम्मच हल्दी पाउडर
1 चम्मच धनिया पाउडर
नमक स्वादअनुसार
एक कप (ताजा) नींबू का रस
1/2 कप संतरे का रस
¼ कप गन्ने का रस
ताजा धनिया (गार्निश करने के लिए)



तरीका:





1. एक बर्तन में तेल डालकर तेज आंच पर गर्म करें और बर्तन को एक सर्कल में घुमाकर तेल को चारों ओर फैलाएं। तेल गरम होने पर जीरा डालें और चटकने और खुशबू आने तक भूनें।

2. अब इसमें प्याज, लहसुन, अदरक डालें और हल्का भूरा होने तक भूनें। गर्मी को उच्च पर चालू करें और फिर इसमें मसाला पाउडर जोड़ें। तेज गर्मी पर मसालों को अच्छे से भूनें नहीं।

3. तेज गर्मी पर मसालों को अच्छे से भूनें नहीं।

4. इसके बाद, पानी डालें और इसे अच्छी तरह से तब तक भूनें जब तक कि तेल न दिखने लगे। अब इसमें नमक मिलाएं और इसमें चिकन थाई मिलाएं।

5. आंच को तेज करके चिकन और मसालों को अच्छी तरह से ठीक करें। यह हल्का पीला होगा।

6. सावधान रहें कि चिकन अच्छी तरह से मसालेदार हो जाता है। अब चिकन में नींबू और संतरे का रस मिलाएं और अच्छी तरह से मिलाएं और फिर गन्ने का रस मिलाएं और नींबू के रस की खटास बराबर करें।

7. आंच को कम करें, पैन को ढंक दें, और चिकन को अच्छी तरह से पकाने के लिए छोड़ दें।


8. चिकन पकाने के बाद, गर्मी बंद करें और हरे धनिये के बहुत से गार्निश करें। गरम रोटी और चावल के साथ परोसें।





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