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kulfi




 For how many people: 2
 Preparation Time: 15 minutes
 Cook time: 20 minutes
 Total time: 35 minutes
 Difficulty: Easy



  • Everyone likes to eat Kulfi in summer. It is like ice cream but it is not as light as ice cream in food. Till then you have tasted only the kulfi found in the market but you can easily make it at home too. You can also surprise your children by making kulfi at home.



Ingredients:



2 cups of milk
1 cup condensed milk
2 tablespoons corn floor
1 tsp cardamom powder
2 tablespoons almonds, sliced
1 tbsp cashew, cut into pieces
2-3 cardamom crushed
10-12 saffron sticks



Method:



1. Take milk in a pan, keep it on low flame.

2. Now add condensed milk in the pan.

3. Run again.

4. Add crushed cardamom to it.

5. Keep stirring until milk comes to a boil.

6. Now add chopped cashews and almonds to it and keep stirring the milk along with boiling.

7. Mix cardamom powder, saffron, and cornflour in one spoon of milk and mix it in boiling milk.

8. Keep stirring it till it becomes thick.

9. Keep it aside to cool down.

10. When it cools down, put this paste in molds.

11. Now keep these molds in a freeze for 7 to 8 hours.

12. Serve cold by adding almonds and cashews to the kulfi.





The Recipe Also Available In Hindi:


सामग्री:





2 कप दूध
1 कप गाढ़ा दूध
2 चम्मच मकई का फर्श
1 टी स्पून इलायची पाउडर
2 बड़े चम्मच बादाम, कटा हुआ
1 बड़ा चम्मच काजू, टुकड़ों में काट लें
2-3 इलायची कुचल दी
10-12 केसर छड़ें




तरीका:





1. एक पैन में दूध लें, इसे धीमी आंच पर रखें।

2. अब पैन में कंडेंस्ड मिल्क डालें।

3. फिर से दौड़ो।

4. इसमें कुचली हुई इलायची डालें।

5. दूध में उबाल आने तक हिलाते रहें।

6. अब इसमें कटे हुए काजू और बादाम डालकर उबालने के साथ दूध को हिलाते रहें।

7. एक चम्मच दूध में इलायची पाउडर, केसर और कॉर्नफ्लोर मिलाकर उबलते दूध में मिलाएं।

8. इसे तब तक हिलाते रहें जब तक यह गाढ़ा न हो जाए।

9. इसे ठंडा होने के लिए एक तरफ रख दें।

10. जब यह ठंडा हो जाए तो इस पेस्ट को सांचों में डालें।

11. अब इन सांचों को 7 से 8 घंटे के लिए फ्रीज में रख दें।


12. कुल्फी में बादाम और काजू डालकर ठंडा सर्व करें।



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