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Welcome To My Blog For Change Your Cooking Style With Delicious Taste.
The Destination For Delicious Food, With Definitive Recipes.
Milk: 1/2 liter (2 glasses)
Lemon: 2 teaspoons
Sugar: 400 grams
Water: 3 glasses
Milk: 500 grams
Sugar: 100 grams
Cardamom powder: 1 teaspoon
Almond: 5-6
Cashew: 5-6
Saffron: 8-10 grains
5. And you will see that the milk has started bursting, the whole milk will be fat in under 2 minutes.
6. Then filter it in a cotton cloth.
7. And wash it thoroughly with cold water to remove the sourness from inside the cheese.
8. Then press it with light hands and release the water and then leave it tanged for 2 hours.
9. After 2 hours, take out the cheese in a wide bowl or plate.
10. And mix it with the bottom of your hand. (Mix it until the ghee starts separating from it).
11. Then make small balls of it and press it lightly (if your cheese quail is ready, it will not break).
12. Then put the pan on the gas and put 400 grams of sugar and water in it.
13. When the sugar dissolves completely and becomes a sauce, add rasgule to it.
14. Then cover it and let it cook for 20 minutes on high heat.
15. Put another pan or pan on the gas for it and leave it to boil.
16. When the milk comes to a boil, reduce the heat to medium and let the milk thicken until it is
reduced to half.
17. After 15-17 minutes, remove the lid of the pan and see whether the raggulla is made or not. Rasgulla is almost ready, now we will turn off the gas. (If you have more juice in your rasgula then cover it again and cook it for a while)
18. Our milk is burnt to about half. Now we will add the remaining sugar and cardamom powder to it and cook it for 2 more minutes.
19. Then turn off the gas and leave the milk to permeate.
20. Then take out the rasgulla in a bowl (do not take rasgulla juice).
21. Then add thickened milk to it.
22. And put a few chopped almonds and pistachios on top of it. And keep it in the fridge overnight or for four hours. Because it is tested only after it cools down.
Then take it out in a serving bowl and add a little bit of almond and pistachios and top it with a couple of leaves of saffron. Serve it to the guests. The ras malai is ready.
दूध: 1/2 लीटर (2 गिलास)
नींबू: 2 चम्मच
चीनी: 400 ग्राम
पानी: 3 गिलास
दूध: 500 ग्राम
चीनी: 100 ग्राम
इलायची पाउडर: 1 चम्मच
बादाम: 5-6
काजू: 5-6
केसर: 8-10 दाने
1. सबसे पहले गैस पर एक पैन रखें और उसमें थोड़ा पानी डालें।
2. फिर दूध डालें और इसे उबालने के लिए छोड़ दें।
3. और नींबू के रस में थोड़ा पानी मिलाएं।
4. दूध में उबाल आने के बाद, गैस बंद कर दें और फिर इसमें नींबू का पानी डालकर मिलाएं।
5. और आप देखेंगे कि दूध फटने लगा है, पूरा दूध 2 मिनट के अंदर मोटा हो जाएगा।
6. फिर इसे एक सूती कपड़े में छान लें।
7. और पनीर के अंदर से खटास को दूर करने के लिए इसे ठंडे पानी से अच्छी तरह से धो लें।
8. फिर इसे हल्के हाथों से दबाएं और पानी छोड़ दें और फिर इसे 2 घंटे के लिए छोड़ दें।
9. 2 घंटे के बाद, पनीर को एक विस्तृत कटोरे या प्लेट में निकाल लें।
10. और इसे अपने हाथ के नीचे से मिलाएं। (इसे तब तक मिलाएं जब तक घी इससे अलग न होने लगे)।
11. फिर इसकी छोटी-छोटी बॉल्स बना लें और इसे हल्के से दबाएं (अगर आपका पनीर बटेर तैयार है, तो यह टूटेगा नहीं)।
12. फिर पैन को गैस पर रखें और इसमें 400 ग्राम चीनी और पानी डालें।
13. जब चीनी पूरी तरह से घुल जाए और सॉस बन जाए तो इसमें रसगुल्ले मिलाएं।
14. फिर इसे ढक दें और तेज गर्मी पर 20 मिनट तक पकने दें।
15. इसके लिए गैस पर एक और पैन या पैन रखें और इसे उबालने के लिए छोड़ दें।
16. जब दूध में उबाल आ जाए, तो आंच को मध्यम कर दें और दूध को गाढ़ा होने तक पकाएं
घटाकर आधा कर दिया।
17. 15-17 मिनट के बाद, पैन का ढक्कन हटा दें और देखें कि रग्गुल्ला बना है या नहीं। रसगुल्ला लगभग तैयार है, अब हम गैस बंद कर देंगे। (अगर आपके रसगुल्ले में ज्यादा रस है तो इसे फिर से ढक कर थोड़ी देर पकाएं)
18. हमारा दूध लगभग आधा जल गया है। अब हम इसमें बची हुई चीनी और इलायची पाउडर डालकर 2 मिनट और पकाएँगे।
19. फिर गैस बंद कर दें और दूध को पर्मेट करने के लिए छोड़ दें।
20. फिर रसगुल्ले को एक कटोरे में निकाल लें (रसगुल्ला का रस न लें)।
21. फिर इसमें गाढ़ा दूध मिलाएं।
22. और उसके ऊपर कुछ कटे हुए बादाम और पिस्ता डालें। और रात भर या चार घंटे के लिए फ्रिज में रख दें। क्योंकि ठंडा होने के बाद ही इसका परीक्षण किया जाता है।
- फिर इसे एक सर्विंग बाउल में निकाल लें और इसमें थोड़ा सा बादाम और पिस्ता मिलाएं और इसे केसर की कुछ पत्तियों के साथ मिलाएं। इसे मेहमानों को परोसें। रास मलाई तैयार है।
Eat Thoughtfully, Live Joyfully..!
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- For this, I have chosen some very special recipe called Rasmalai…. It is one of the famous Bengali sweets. Which is very soft and sweet. By the way, I am going to make rasmalai today, but if you see here, you will also learn to make paneer and also make ras malai. Well in this post you can learn to make two sweets.
Ingredients for making Rasmalai:
For Rasgulla:
Milk: 1/2 liter (2 glasses)
Lemon: 2 teaspoons
Sugar: 400 grams
Water: 3 glasses
For cream:
Milk: 500 grams
Sugar: 100 grams
Cardamom powder: 1 teaspoon
Almond: 5-6
Cashew: 5-6
Saffron: 8-10 grains
Method:
1. First of all, place a pan on the gas and add some water to it.
2. Then add the milk and leave it to boil.
3. And add some water to the lemon juice.
4. After the milk boils, turn off the gas and then add lemon water in it and mix it.
5. And you will see that the milk has started bursting, the whole milk will be fat in under 2 minutes.
6. Then filter it in a cotton cloth.
7. And wash it thoroughly with cold water to remove the sourness from inside the cheese.
8. Then press it with light hands and release the water and then leave it tanged for 2 hours.
9. After 2 hours, take out the cheese in a wide bowl or plate.
10. And mix it with the bottom of your hand. (Mix it until the ghee starts separating from it).
11. Then make small balls of it and press it lightly (if your cheese quail is ready, it will not break).
12. Then put the pan on the gas and put 400 grams of sugar and water in it.
13. When the sugar dissolves completely and becomes a sauce, add rasgule to it.
14. Then cover it and let it cook for 20 minutes on high heat.
15. Put another pan or pan on the gas for it and leave it to boil.
16. When the milk comes to a boil, reduce the heat to medium and let the milk thicken until it is
reduced to half.
17. After 15-17 minutes, remove the lid of the pan and see whether the raggulla is made or not. Rasgulla is almost ready, now we will turn off the gas. (If you have more juice in your rasgula then cover it again and cook it for a while)
18. Our milk is burnt to about half. Now we will add the remaining sugar and cardamom powder to it and cook it for 2 more minutes.
19. Then turn off the gas and leave the milk to permeate.
20. Then take out the rasgulla in a bowl (do not take rasgulla juice).
21. Then add thickened milk to it.
22. And put a few chopped almonds and pistachios on top of it. And keep it in the fridge overnight or for four hours. Because it is tested only after it cools down.
Then take it out in a serving bowl and add a little bit of almond and pistachios and top it with a couple of leaves of saffron. Serve it to the guests. The ras malai is ready.
The Recipe Also Available In Hindi:
रसमलाई बनाने की सामग्री:
रसगुल्ला के लिए:
दूध: 1/2 लीटर (2 गिलास)
नींबू: 2 चम्मच
चीनी: 400 ग्राम
पानी: 3 गिलास
क्रीम के लिए:
दूध: 500 ग्राम
चीनी: 100 ग्राम
इलायची पाउडर: 1 चम्मच
बादाम: 5-6
काजू: 5-6
केसर: 8-10 दाने
तरीका:
1. सबसे पहले गैस पर एक पैन रखें और उसमें थोड़ा पानी डालें।
2. फिर दूध डालें और इसे उबालने के लिए छोड़ दें।
3. और नींबू के रस में थोड़ा पानी मिलाएं।
4. दूध में उबाल आने के बाद, गैस बंद कर दें और फिर इसमें नींबू का पानी डालकर मिलाएं।
5. और आप देखेंगे कि दूध फटने लगा है, पूरा दूध 2 मिनट के अंदर मोटा हो जाएगा।
6. फिर इसे एक सूती कपड़े में छान लें।
7. और पनीर के अंदर से खटास को दूर करने के लिए इसे ठंडे पानी से अच्छी तरह से धो लें।
8. फिर इसे हल्के हाथों से दबाएं और पानी छोड़ दें और फिर इसे 2 घंटे के लिए छोड़ दें।
9. 2 घंटे के बाद, पनीर को एक विस्तृत कटोरे या प्लेट में निकाल लें।
10. और इसे अपने हाथ के नीचे से मिलाएं। (इसे तब तक मिलाएं जब तक घी इससे अलग न होने लगे)।
11. फिर इसकी छोटी-छोटी बॉल्स बना लें और इसे हल्के से दबाएं (अगर आपका पनीर बटेर तैयार है, तो यह टूटेगा नहीं)।
12. फिर पैन को गैस पर रखें और इसमें 400 ग्राम चीनी और पानी डालें।
13. जब चीनी पूरी तरह से घुल जाए और सॉस बन जाए तो इसमें रसगुल्ले मिलाएं।
14. फिर इसे ढक दें और तेज गर्मी पर 20 मिनट तक पकने दें।
15. इसके लिए गैस पर एक और पैन या पैन रखें और इसे उबालने के लिए छोड़ दें।
16. जब दूध में उबाल आ जाए, तो आंच को मध्यम कर दें और दूध को गाढ़ा होने तक पकाएं
घटाकर आधा कर दिया।
17. 15-17 मिनट के बाद, पैन का ढक्कन हटा दें और देखें कि रग्गुल्ला बना है या नहीं। रसगुल्ला लगभग तैयार है, अब हम गैस बंद कर देंगे। (अगर आपके रसगुल्ले में ज्यादा रस है तो इसे फिर से ढक कर थोड़ी देर पकाएं)
18. हमारा दूध लगभग आधा जल गया है। अब हम इसमें बची हुई चीनी और इलायची पाउडर डालकर 2 मिनट और पकाएँगे।
19. फिर गैस बंद कर दें और दूध को पर्मेट करने के लिए छोड़ दें।
20. फिर रसगुल्ले को एक कटोरे में निकाल लें (रसगुल्ला का रस न लें)।
21. फिर इसमें गाढ़ा दूध मिलाएं।
22. और उसके ऊपर कुछ कटे हुए बादाम और पिस्ता डालें। और रात भर या चार घंटे के लिए फ्रिज में रख दें। क्योंकि ठंडा होने के बाद ही इसका परीक्षण किया जाता है।
- फिर इसे एक सर्विंग बाउल में निकाल लें और इसमें थोड़ा सा बादाम और पिस्ता मिलाएं और इसे केसर की कुछ पत्तियों के साथ मिलाएं। इसे मेहमानों को परोसें। रास मलाई तैयार है।
Eat Thoughtfully, Live Joyfully..!
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