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Ingredients:
Refined flour - 200 grams (1.5 cups)
Butter or Ghee - 80 grams (less than half a cup)
Condensed milk - a little more than 1/2 cup (200 grams)
Milk - 1 cup (200 grams)
Cashew - 50 grams (one-fourth cup, one cashew cut into 4-5 pieces)
Raisins - 40- 50 (break the stalk and clean)
Sugar - 100 grams (half a cup of the ground)
Baking Powder - 1 tsp
Baking soda - 3/4 tsp
Method
Mix flour, baking powder, and food soda and filter 2 times. Melt the butter. Grind the sugar and make powder.
Mix butter and sugar beat well for 2-3 minutes. Mix condensed milk in the mixture and mix it well. Add maida baking powder mix little by little and mix it well (kernels should not remain). Add milk little by little and dilute the mixture enough. The mixture is diluted like a gram flour batter. Beat for 2 minutes and add cashews, raisins and mix well.
Grease the cake making vessel with ghee and spread it around by adding a little maida, a thin layer of maida will come around the pot, so that your cake will come out of the pot easily. Put the prepared mixture for the cake in this pot.
Preheat the oven to 180 degrees centigrade. Place the cake pot in the oven and set the cake to bake at this temperature for 25 minutes. After 30 minutes, the temperature reduced to 160 ° C. Sec And keep the cake for 20 minutes to bake. Take out the cake and check it. Put the knife tip in the cake and see if it sticks or not, if the cake is sticking with the tip of the knife then bake it for 10 more minutes and after checking, turn off the oven.
Also available in Hindi:
सामग्री
परिष्कृत आटा - 200 ग्राम (1.5 कप)
मक्खन या घी - 80 ग्राम (आधा कप से कम)
गाढ़ा दूध - 1/2 कप (200 ग्राम) से थोड़ा अधिक
दूध - 1 कप (200 ग्राम)
काजू - 50 ग्राम (एक चौथाई कप, एक काजू को 4-5 टुकड़ों में काट लें)
किशमिश - 40- 50 (डंठल तोड़ें और साफ करें)
चीनी - 100 ग्राम (जमीन का आधा कप)
बेकिंग पाउडर - 1 चम्मच
बेकिंग सोडा - 3/4 चम्मच
तरीका
आटा, बेकिंग पाउडर और खाने का सोडा मिलाएं और 2 बार छान लें। मक्खन को पिघलाना। चीनी को पीसकर पाउडर बना लें।
मक्खन और चीनी को मिलाकर 2-3 मिनट तक अच्छी तरह फेंटें। मिश्रण में गाढ़ा दूध मिलाएं और अच्छी तरह से मिलाएं। मैदा बेकिंग पाउडर मिश्रण को थोड़ा-थोड़ा करके डालें और अच्छी तरह मिलाएँ (गुठली नहीं रहनी चाहिए)। थोड़ा-थोड़ा करके दूध डालें और मिश्रण को पर्याप्त पतला करें। मिश्रण बेसन के घोल की तरह पतला होता है। 2 मिनट के लिए मारो और काजू, किशमिश जोड़ें और अच्छी तरह से मिलाएं।
केक बनाने वाले बर्तन को घी लगाकर चिकना कर लें और थोड़ा सा मैदा डालकर चारों ओर फैला दें, मटके की एक पतली परत बर्तन के चारों ओर आ जाएगी, जिससे आपका केक बर्तन से आसानी से निकल जाएगा। इस बर्तन में केक के लिए तैयार मिश्रण डालें।
ओवन को 180 डिग्री सेंटीग्रेड पर प्रीहीट करें। केक पॉट को ओवन में रखें और 25 मिनट के लिए इस तापमान पर बेक करने के लिए केक सेट करें। 30 मिनट के बाद, तापमान 160 डिग्री सेल्सियस तक कम हो जाता है। सेंकना करने के लिए केक को 20 मिनट तक रखें। केक को बाहर निकालें और इसे जांचें। चाकू की नोक को केक में डालें और देखें कि यह चिपक गया है या नहीं, अगर चाकू की नोक से केक चिपक रहा है तो इसे 10 और मिनट के लिए बेक करें और जाँच करने के बाद ओवन को बंद कर दें।
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