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puri



On hearing the name of Pani Puri, water comes in everyone's mouth. There is hardly anyone who does not like water. Girls are crazy about it. The fun of eating gol gappas is different. Most people like to eat gol gappas on the road. But when you have a way to make delicious and wonderful gol gappas at home, why not use them and eat tasty gol gappas without any count. 

Many times it happens that eating out of Gol Gappa makes health worse. So its best way is that we make non-public gol gappas at home, which neither the fun of eating gol gappas nor the health is bad. According to the method given below, we can make lots of tasty gol gappas in no time.



Content:

1 cup semolina
1/4 tsp baking powder
Salt - as per taste
2 tsp oil
1/2 cup all-purpose flour
2 potatoes
1/2 cup Chickpea gram
1 onion
Coriander leaves
1 tsp roasted cumin powder
1 tsp chaat masala
Black Salt - As per taste
1/4 tsp red chili
1/2 cup mint leaves
3/4 cup coriander leaves
1 ginger
1 tsp tamarind
1 green chili
2 pieces good
1 tsp roasted cumin powder
1 tsp chaat masala



Method | Pani Puri Recipe:

1. To make gol gappa, firstly take maida and semolina and add baking to it. Now heat some water. Keep the water lukewarm. Now add water in maida and semolina and knead it like flour.

2. Keep in mind that Atta is a bit stiff. When the dough is kneaded, cover it with a wet cloth for 15-20 minutes. Now keep it for a while.

3. After some time make small dough balls. Keep in mind that the size of the balls should not be too big, because of this the size of Gol Gappo will be very large.

4. Now roll these balls completely. Do not come too big. After rolling, keep them covered with a wet cloth.

5. Apply oil in a pan and heat it. Now add the puris made in it and fry them. Press it slightly so that it swells easily. Inflate it all until its color becomes lightly golden.

6. After gol gappa is ready, prepare gol Gappa water. Clean and wash coriander and mint. Add all the spices and grind it well in the grinder. If you want to make water spicy then keep spices spicy.

7. Mix this prepared mixture in plain water. Gol gappo water ready. Now add potato or gram to the made gol gappa and eat it tastefully and feed your friends too.



Also Available in Hindi:


सामग्री:



1 कप सूजी

1/4 टी स्पून बेकिंग पाउडर

नमक - स्वादानुसार

2 चम्मच तेल

1/2 कप ऑल पर्पस आटा

2 आलू

1/2 कप चीकू चना

1 प्याज

धनिये के पत्ते

1 चम्मच भुना जीरा पाउडर

1 छोटा चम्मच चाट मसाला

काला नमक - स्वादानुसार

1/4 छोटा चम्मच लाल मिर्च

1/2 कप पुदीना पत्ती

3/4 कप धनिया पत्ती

1 अदरक

1 चम्मच इमली

1 हरी मिर्च

2 टुकड़े अच्छे

1 चम्मच भुना जीरा पाउडर

1 छोटा चम्मच चाट मसाला







विधि | पानीपुरी रेसिपी:


1. गोल गप्पे बनाने के लिए सबसे पहले मैदा और सूजी लें और इसमें बेकिंग मिला दें। अब थोड़ा पानी गर्म करें। पानी को गुनगुना रखें। अब मैदे और सूजी में पानी डालकर आटे की तरह गूंध लें।

2. ध्यान रखें कि एटा थोड़ा सख्त है। जब आटा गूंध हो जाता है, तो इसे 15-20 मिनट के लिए गीले कपड़े से ढक दें। अब इसे थोड़ी देर के लिए रख दें।

3. कुछ समय बाद आटे की छोटी-छोटी बॉल्स बना लें। ध्यान रखें कि गोले का आकार बहुत बड़ा नहीं होना चाहिए, क्योंकि इससे गोल गप्पो का आकार बहुत बड़ा हो जाएगा।

4. अब इन बॉल्स को पूरी तरह से रोल करें। बहुत बड़ा मत आना। बेलने के बाद, उन्हें गीले कपड़े से ढक कर रख दें।

5. एक पैन में तेल डालकर गर्म करें। अब इसमें बनी पूरियां डालें और फ्राई करें। इसे थोड़ा दबाएं ताकि यह आसानी से सूज जाए। इसे तब तक फेंटें जब तक इसका रंग हल्का सुनहरा न हो जाए।

6. गोल गप्पे तैयार होने के बाद, गोल गप्पे का पानी तैयार करें। धनिया और पुदीना को साफ करके धो लें। सभी मसाले डालकर ग्राइंडर में अच्छे से पीस लें। अगर आप पानी को मसालेदार बनाना चाहते हैं तो मसाले मसालेदार रखें।


7. इस तैयार मिश्रण को सादे पानी में मिलाएं। गोल गप्पो का पानी तैयार अब बनाये हुए गोल गप्पे में आलू या चना मिलाये और स्वाद से खाए और अपने दोस्तों को भी खिलाए।




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