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ice cream


Ingredients:

Milk (full cream) - 1 cup
Strawberries (cut into small pieces) - 8-10 (strawberry)
Whipping Cream - 3/4 cup (cream)
Sugar - 4 tsp or as per taste

Method:

To make strawberry ice cream, put the strawberry pieces in the mixie, add about 2-3 tablespoons milk and grind them to a paste. 

Grind the strawberry pieces until they are completely crushed. Add 2 tsp sugar and remaining milk and whisk it for about 2-3 minutes at high speed. Take this mixture out in a glass and keep it aside.

Now pour the whipping cream into the mixer jar, beat the cream first at medium speed for about 2 minutes, and then at high speed for about 1 minute. 

Then add the remaining 2 tsp of sugar and beat at high speed for 1 minute. Now add the strawberry mixture (which we have made above) and mix and beat at high speed for about 2 minutes.

Keep in mind - While kneading the cream, be careful not to whip it too much, otherwise, butter may come out of it.

Pour this whipped mixture into an airtight box. Close the lid of the box and keep it in the freezer. Allow this mixture to freeze slightly, leaving it in the freezer for about two hours. 

After that, take out the container from the freezer and whisk the ice cream in a mixer jar at high speed for 2 minutes or until it mixes well. Once again fill this whipped mixture in an airtight box and close the box lid and keep it in the freezer. 

Strawberry ice cream will be ready after about 6-8 hours. After the ice cream is frozen, remove it from the scoop or chop it with a knife and serve.


The recipe also available In Hindi:


सामग्री:

दूध (पूर्ण क्रीम) - 1 कप
स्ट्रॉबेरी (छोटे टुकड़ों में काटें) - 8-10 (स्ट्रॉबेरी)
व्हिपिंग क्रीम - 3/4 कप (क्रीम)
चीनी - 4 चम्मच या स्वाद के अनुसार



तरीका:

स्ट्रॉबेरी आइसक्रीम बनाने के लिए, स्ट्रॉबेरी के टुकड़ों को मिक्सी में डालें, लगभग 2-3 बड़े चम्मच दूध डालें और एक पेस्ट में पीस लें। 

स्ट्रॉबेरी के टुकड़ों को तब तक पीसें जब तक वे पूरी तरह से कुचल न जाएं। 2 टीस्पून शक्कर और बचा हुआ दूध डालें और तेज़ गति से लगभग 2-3 मिनट तक फेंटें। इस मिश्रण को एक गिलास में निकाल लें और एक तरफ रख दें।

अब व्हिपिंग क्रीम को मिक्सर जार में डालें, क्रीम को पहले मध्यम गति पर लगभग 2 मिनट तक और फिर 1 मिनट के लिए तेज़ गति से हराएँ। 

फिर शेष 2 चम्मच चीनी जोड़ें और 1 मिनट के लिए तेज गति से हराएं। अब स्ट्रॉबेरी मिश्रण (जो हमने ऊपर बनाया है) डालें और लगभग 2 मिनट तक तेज गति से मिलाएँ और हराएँ।

ध्यान रखें - क्रीम लगाते समय, सावधानी बरतें कि इसे ज्यादा न फेंटें, नहीं तो उसमें से मक्खन निकल सकता है।

इस व्हीप्ड मिश्रण को एक एयरटाइट बॉक्स में डालें। बॉक्स के ढक्कन को बंद करें और इसे फ्रीजर में रखें। इस मिश्रण को थोड़ा जमने दें, और इसे दो घंटे के लिए फ्रीजर में छोड़ दें। 

उसके बाद, फ्रीजर से कंटेनर को बाहर निकालें और आइसक्रीम को मिक्सर जार में 2 मिनट के लिए या जब तक यह अच्छी तरह से मिक्स न हो जाए। 

एक बार फिर इस व्हीप्ड मिश्रण को किसी एयरटाइट बॉक्स में भर दें और बॉक्स के ढक्कन को बंद करके फ्रीजर में रख दें। 

स्ट्रॉबेरी आइसक्रीम लगभग 6-8 घंटे के बाद तैयार हो जाएगी। आइसक्रीम जमने के बाद, इसे स्कूप से निकालें या चाकू से काटें और परोसें।



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