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cookies



  • Total time to make - 25 minutes
  • Cook time - 10 minutes
  • Preparation Time - 15 minutes


Ingredients:

White Butter (without salt) - 1/2 cup
Chocolate Chip - 2 tablespoons
Refined flour - 1 cup
Sugar (grounded) - 1/2 cup
Baking soda - 1/2 tsp
Salt - a pinch
Vanilla essence - 2-3 drops
Pure ghee - as per need (to grease baking tray or dish)


Method:

1. To make chocolate chip cookies, first of all mix flour, salt, and baking soda and filter it 2-3 times and keep this mixture aside.

2. Add the buttermilk, vanilla essence and ground sugar in a vessel and mix it until it becomes very smooth.

  • Make sure that the butter is not too cold or melted to mean the butter is at room temperature.

3. Now add a little bit of maida mixture to the smooth mixture of butter and sugar. Both have to mix well, they are not kneaded like flour. When the two mixes well, add a chocolate chip and mix. After mixing both the mixture and the chocolate chip, they will form a dough-like mixture from which cookies will be made.

By the way, the mixture that makes the cookies is a bit wet, but if this mixture seems too wet then you can add a little more flour to it.

4. Now divide this mixture into the same size as the size of the small lemon and press each round into a ball like a ball and place them in the middle of the palm to make it slightly flattened. Similarly, make flat balls of each part. These flattened balls are cookies, which are yet to be baked.

5. To bake cookies, first, preheat the oven (OTG) at a temperature of 180 degrees for 8-10 minutes. While the oven is preheating, prepare a baking dish. To bake cookies take a baking tray and grease it with some ghee. Then place our made flat, round cookies on it. Keep the cookies a little away from each other as the cookies swell when baked.

6. After the oven is preheated, place a baking dish containing cookies in it and bake it at 180 degrees for 8-10 minutes. When the edges of the cookies appear golden brown, then understand that the cookies are baked. Even after baking the cookies will look slightly wet from the top but they get cured when cold.


7. After the cookies are baked, take the baking dish out of the oven and when it is slightly cooled, remove the cookies from the baking dish and place them in a stand or plate. Eat and feed the cookies when they get cold. If you want chocolate chip cookies, you can fill them in an air-tight box and keep it for ten weeks.


Recipe Also Available in Hindi:

सामग्री:


सफेद मक्खन (नमक के बिना) - 1/2 कप
चॉकलेट चिप - 2 बड़े चम्मच
परिष्कृत आटा - 1 कप
चीनी (जमीन) - 1/2 कप
बेकिंग सोडा - 1/2 चम्मच
नमक - एक चुटकी
वेनिला सार - 2-3 बूंदें
शुद्ध घी - जरूरत के अनुसार (बेकिंग ट्रे या डिश को चिकना करने के लिए)



तरीका:


1. चॉकलेट चिप कुकीज बनाने के लिए, सबसे पहले मैदा, नमक और बेकिंग सोडा को मिक्स करके 2-3 बार छान लें और इस मिश्रण को एक तरफ रख दें।

2. एक बर्तन में छाछ, वेनिला एसेंस और पिसी हुई चीनी डालें और इसे तब तक मिलाएं जब तक यह बहुत चिकना न हो जाए।

  • सुनिश्चित करें कि मक्खन बहुत ठंडा नहीं है या पिघला हुआ है मतलब है कि मक्खन कमरे के तापमान पर है।

3. अब मक्खन और चीनी के चिकने मिश्रण में थोड़ा सा मैदा मिश्रण मिलाएं। दोनों को अच्छी तरह से मिलाना है, वे आटे की तरह गूंधे हुए नहीं हैं। जब दोनों अच्छे से मिक्स हो जाएं तो एक चॉकलेट चिप लगाएं और मिलाएं। मिश्रण और चॉकलेट चिप दोनों को मिलाने के बाद, वे एक आटा जैसा मिश्रण बनाएंगे जहाँ से कुकीज़ बनाई जाएँगी।

  • वैसे, कुकीज़ बनाने वाला मिश्रण थोड़ा गीला होता है, लेकिन अगर यह मिश्रण बहुत गीला लगता है, तो आप इसमें थोड़ा और आटा मिला सकते हैं।

4. अब इस मिश्रण को छोटे नींबू के आकार के समान आकार में विभाजित करें और प्रत्येक गोल को गेंद की तरह एक गेंद में दबाएं और उन्हें थोड़ा चपटा करने के लिए हथेली के बीच में रखें। इसी तरह, प्रत्येक भाग के सपाट गोले बनाएं। ये चपटी गेंदें कुकीज़ हैं, जिन्हें बेक किया जाना बाकी है।

5. कुकीज़ को सेंकने के लिए, सबसे पहले ओवन (OTG) को 180 डिग्री के तापमान पर 8-10 मिनट के लिए पहले से गर्म कर लें। जबकि ओवन प्रीहीट कर रहा है, एक बेकिंग डिश तैयार करें। कुकीज़ बेक करने के लिए एक बेकिंग ट्रे लें और इसे घी के साथ चिकना करें। फिर उस पर हमारे बनाए फ्लैट, गोल कुकीज़ रखें। पके हुए होने पर कुकीज़ को एक दूसरे से थोड़ा दूर रखें।

6. ओवन के प्रीहीट होने के बाद, इसमें बेकिंग डिश रखें जिसमें कुकीज हों और इसे 180 डिग्री पर 8-10 मिनट तक बेक करें। जब कुकीज़ के किनारे सुनहरे भूरे रंग के दिखाई दें, तब समझें कि कुकीज़ पके हुए हैं। बेकिंग के बाद भी कुकीज़ ऊपर से थोड़ी गीली दिखेंगी लेकिन ठंड लगने पर वे ठीक हो जाती हैं।


7. कुकीज़ बेक हो जाने के बाद, बेकिंग डिश को ओवन से बाहर निकालें और जब यह थोड़ा ठंडा हो जाए, तो कुकीज को बेकिंग डिश से निकालकर स्टैंड या प्लेट में रखें। ठंडा होने पर कुकीज खाएं और खिलाएं। यदि आप चॉकलेट चिप कुकीज़ चाहते हैं, तो आप उन्हें एक एयर-टाइट बॉक्स में भर सकते हैं और इसे दस सप्ताह तक रख सकते हैं।


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