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muffin


Ingredients:

Rice soaked and drained 1/2 (half) cup
Tuvar Dal soaked and sieved 1/4 cup
Washed urad dal soaked and filtered 2 tablespoons
Dhuli moong dal soaked and filtered 2 tablespoons
Soaked gram lentils and filtered 2 tablespoons
2 tablespoons of wheat soaked and sieved
Bottle gourd / 3/4 cup
Oil 1 tsp
Lemon juice 2 teaspoons
Eating Soda / Sweet Soda 1 pinch
Sugar: 1/2 teaspoon
Red chili powder 1/4 teaspoon
Turmeric powder 1/4 teaspoon
Ginger-green chili paste 1 tsp
Salt to taste
Tadka
Oil 2 teaspoons
Rye 1/2 teaspoon
Asafoetida 1/4 teaspoon

Method:

Step 1
Grind the rice, all the pulses, and the wheat together in a bowl until smooth. Cover and keep the yeast for five to six hours to rise.

Step 2
Heat the oven to 200º Celsius. Add the gourd, oil, lemon juice, baking soda, sugar, red chili powder, turmeric powder, Adrak-Hari chili paste, and salt to the rice-dal mixture and mix well.

Step 3
Then pour this mixture into the molds of eight silicone cupcakes. Heat the oil in a small non-stick pan for tempering. Add mustard seeds and let them splutter.

Step 4
Then add the hing and fry for few seconds on medium heat. Pour this tempering over the batter mixture in each cupcake mold.

Step 5
Place the molds in a hot oven and bake for fifteen minutes. Then cool them out and then take them out of the molds. Serve


Recipe Also Available in Hindi:


सामग्री:


चावल भिगोया और 1/2 (आधा) कप निकाला
तुवर दाल को भिगोया और 1/4 कप निकाला
उड़द की दाल को भिगोया और 2 बड़े चम्मच छान लिया
धुली मूंग दाल को भिगोया और 2 बड़े चम्मच छान लिया
चने की दाल को भिगोया और 2 बड़े चम्मच छान लिया
2 बड़े चम्मच गेहूं भिगोया और छलनी
बोतल लौकी / 3/4 कप
तेल 1 चम्मच
नींबू का रस 2 चम्मच
खाने का सोडा / मीठा सोडा 1 चुटकी
चीनी: 1/2 चम्मच
लाल मिर्च पाउडर 1/4 चम्मच
हल्दी पाउडर 1/4 चम्मच
अदरक-हरी मिर्च का पेस्ट 1 छोटा चम्मच
नमक स्वादअनुसार
तड़का
तेल 2 चम्मच
राई 1/2 चम्मच
हींग 1/4 चम्मच



तरीका:



चरण 1
चावल, सभी दालों, और गेहूं को एक कटोरी में एकसार होने तक पीसें। खमीर उठने के लिए पांच से छह घंटे तक ढक कर रखें।

चरण 2
ओवन को 200 the सेल्सियस तक गर्म करें। चावल-दाल के मिश्रण में लौकी, तेल, नींबू का रस, बेकिंग सोडा, चीनी, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, अदरक-हरी मिर्च का पेस्ट और नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएँ।

चरण 3
फिर इस मिश्रण को आठ सिलिकॉन कपकेक के सांचों में डालें। तड़के के लिए एक छोटे नॉन-स्टिक पैन में तेल गरम करें। राई डालें और उन्हें फेंटने दें।

चरण 4
फिर हिंग जोड़ें और मध्यम गर्मी पर कुछ सेकंड के लिए भूनें। प्रत्येक कपकप मोल्ड में बैटर मिश्रण के ऊपर इस तड़के को डालें।

चरण 5
सांचों को गर्म ओवन में रखें और पंद्रह मिनट के लिए बेक करें। फिर उन्हें ठंडा करें और फिर उन्हें मोल्ड्स से बाहर निकालें। सेवा कर


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