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puri



Ingredients:

Moong dal soaked 1/2 cup
Flour 2 cups
Ginger 1/2 inch piece
Green chili 2
Cumin seeds: 1/2 teaspoon
Coriander 1/2 (half) small spoon
For salt floor
Oil 2 tablespoons
Boiled potatoes boiled 2 healthy
Green chutney 2 tablespoons
Curd 1 cup
Black salt as per taste
Red chili powder as per taste
Roasted cumin powder as per taste
Sweet dates and tamarind chutney ४ tbsp
As per taste
Fresh coriander 4 tbsp


Method:


Step 1
Finely chop ginger and garlic with cumin, whole coriander, moong dal, and salt and take them out in a bowl. Now add flour, 2 tablespoons oil, and mix.

Step 2
Knead with a little water to make a stiff dough. Heat the oil in a pan as required. Shape the dough into long sausages and cut into small pieces, apply some oil on it and roll it into small pieces.

Step 3
Make a few incisions on each puri. Put in hot oil and fry till they become light brown and crispy. Remove from the oil and place it on the absorbent paper. Cut the potato. Add green chutney to the curd and mix well.

Step 4
Place the puris on a serving platter, place some potato pieces on them. Sprinkle salt, black salt, red chili powder, and roasted cumin powder. Then sprinkle curd-green chutney, sweet chutney, red chili powder, roasted cumin powder, sev, and green coriander. Serve immediately.


Also Available in Hindi:


सामग्री:


मूंग दाल 1/2 कप भिगोय
आटा 2 कप
अदरक १/२ इंच का टुकड़ा
हरी मिर्च २
जीरा: 1/2 चम्मच
धनिया 1/2 (आधा) छोटा चम्मच
नमक फर्श के लिए
तेल 2 बड़े चम्मच
उबले हुए आलू उबले हुए 2 हेल्दी
हरी चटनी 2 बड़े चम्मच
दही 1 कप
स्वादानुसार काला नमक
लाल मिर्च पाउडर स्वादानुसार
स्वादानुसार भुना जीरा पाउडर
मीठी खजूर और इमली की चटनी ४ बड़े चम्मच
स्वादानुसार
ताजा धनिया 4 बड़े चम्मच



तरीका:


चरण 1
अदरक और लहसुन को जीरा, साबुत धनिया, मूंग दाल और नमक के साथ बारीक काट लें और एक कटोरे में निकाल लें। अब इसमें मैदा, 2 बड़े चम्मच तेल डालें और मिलाएँ।

चरण 2
कड़ा आटा बनाने के लिए थोड़े से पानी से गूंध लें। आवश्यकतानुसार एक कड़ाही में तेल गरम करें। आटे को लंबे सॉसेज में आकार दें और छोटे टुकड़ों में काटें, उस पर थोड़ा तेल लगाएं और इसे छोटे टुकड़ों में रोल करें।

चरण 3
प्रत्येक पुरी पर कुछ चीरे लगाएं। गरम तेल में डालें और हल्का भूरा और कुरकुरा होने तक तलें। तेल से निकालकर अब्सॉर्बेंट पेपर पर रखें। आलू को काट लें। दही में हरी चटनी डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।

चरण 4

पूरियों को एक सर्विंग प्लैटर पर रखें, उन पर कुछ आलू के टुकड़े रखें। नमक, काला नमक, लाल मिर्च पाउडर और भुना जीरा पाउडर छिड़कें। फिर दही-हरी चटनी, मीठी चटनी, लाल मिर्च पाउडर, भुना जीरा पाउडर, सेव और हरा धनिया छिड़कें।



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