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birayani




Content:

1 cup basmati rice
2 tsp oil
1/2 cup milk
1 onion
2 tsp cashew nuts
2 tsp almonds
1 tsp ghee
2 t spoon varieties
2-3 black cardamom
3 bay leaves
3-4 cloves
1 tsp ginger garlic paste
2 tsp biryani masala powder
Salt to taste
2-3 potatoes
1/4 cup cauliflower
3/4 cup carrots
1 cup yogurt
1 tsp coriander leaves

2 tsp cream


Method:

1. Clean and wash the rice and soak it for half an hour. Finely chop the onion. Finely grind ginger.

2. Heat four spoons of ghee in a vessel, add cumin, cardamom, cloves, bay leaves, sugar, cashews, almonds, raisins, and fry it until it turns red.

3. Add onion after 2 minutes. When the onion is light brown, add the ginger paste to it and add red chili and salt for a while. Now add all the finely chopped vegetables and cook them well. Leave on the gas until the vegetables are cooked. Mix all the mixture well.

4. Now put rice in this mixture and put four bowls of water and keep it aside. When it comes to a boil, light the flame.


5. When the rice is cooked well, turn off the gas. Hot Hyderabadi Biryani is ready, add cashew nuts, almonds and serve hot.


Also Available in Hindi:



सामग्री:



1 कप बासमती चावल

2 चम्मच तेल

1/2 कप दूध

1 प्याज

2 चम्मच काजू

2 चम्मच बादाम

1 चम्मच घी

2 टी स्पून किस्में

2-3 काली इलायची

3 बे पत्ती

3-4 लौंग

1 चम्मच अदरक लहसुन का पेस्ट

2 चम्मच बिरयानी मसाला पाउडर

नमक स्वादअनुसार

2-3 आलू

1/4 कप फूलगोभी

3/4 कप गाजर

1 कप दही

1 चम्मच धनिया पत्ती

2 चम्मच क्रीम





तरीका:


1. चावल को साफ और धो लें और इसे आधे घंटे के लिए भिगो दें। प्याज को बारीक काट लें। अदरक को बारीक पीस लें।

2. एक बर्तन में चार चम्मच घी गर्म करें, उसमें जीरा, इलायची, लौंग, तेजपत्ता, चीनी, काजू, बादाम, किशमिश डालकर लाल होने तक भूनें।

3. 2 मिनट के बाद प्याज डालें। जब प्‍याज हल्‍का भूरा हो जाए तब उसमें अदरक का पेस्‍ट डालें और थोड़ी देर के लिए लाल मिर्च और नमक डालें। अब सभी बारीक कटी सब्जियों को डालकर अच्छे से पकाएं। सब्जियों के पकने तक गैस पर छोड़ दें। सभी मिश्रण को अच्छी तरह मिलाएं।

4. अब इस मिश्रण में चावल डालें और चार कटोरी पानी डालकर अलग रख दें। एक उबाल आने पर आंच को हल्का कर दें।


5. जब चावल अच्छे से पक जाए तो गैस बंद कर दें। गरमा गरम हैदराबादी बिरयानी तैयार है, काजू, बादाम डालकर गरम गरम परोसें।






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