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momo




Content:

100 gm Maida
1/2 cup cheese
1/2 tsp ginger, green chilli paste
1 tsp garlic
1 onion
1 capsicum
1/2 cup grated cabbage
1/2 cup carrots
1 tsp coriander leaves
1 tsp vinegar
1 tsp soy sauce
1 piece ginger
1/2 tsp black pepper powder
1-2 Green Chillies
Salt - as per taste
1 tsp oil


Method of preparation | Momos recipe

1. First, take a bowl and add fine flour and sieve in it. Now heat some water and knead the flour well. When the flour is kneaded, cover it with a wet cloth and keep it for a while.

2. Now grate all the vegetables so that the stuffing is well prepared. Put the grated vegetables in the pan and fry them.

3. Add salt, chilli, coriander, garam masala etc. After this, fry the spices well. When the masala is fried, keep it to cool.

4. Now take the dough and make small balls of it. Keep in mind that the size of the balls should not be too big. Now roll it out with a rolling pin. Fold the poori in half and fill 1 spoon of masala in it. 

5. Spices should be filled according to the size. Now fold it from the other side as well. Do the same with all momos. When all the momos are ready keep them.

6. After doing this, take a stand of idli, apply a little lubricant in it and keep the momos in it according to the stand. Now put the stand on the gas and steam the momos.


7. Do the same with all momos. Steam for at least 3-4 minutes. The hot momos are ready. Survey them with green or red chutney.




Also Available in Hindi:



सामग्री:



100 ग्राम मैदा

1/2 कप पनीर

1/2 टीस्पून अदरक, हरी मिर्च का पेस्ट

1 चम्मच लहसुन

1 प्याज

1 शिमला मिर्च

1/2 कप कसा हुआ गोभी

1/2 कप गाजर

1 चम्मच धनिया पत्ती

1 चम्मच सिरका

1 चम्मच सोया सॉस

1 टुकड़ा अदरक

1/2 टीस्पून काली मिर्च पाउडर

1-2 हरी मिर्च

नमक - स्वादानुसार

1 चम्मच तेल





बनाने की विधि | मोमोज बनाने की विधि



1. सबसे पहले, एक बाउल लें और उसमें मैदा डालें और छलनी से छान लें। अब थोड़ा पानी गर्म करें और आटे को अच्छी तरह से गूँथ लें। जब आटा गूंध हो जाता है, तो इसे गीले कपड़े से ढक दें और थोड़ी देर के लिए रख दें।

2. अब सभी सब्जियों को कद्दूकस कर लें ताकि स्टफिंग अच्छी तरह से तैयार हो जाए। कद्दूकस की हुई सब्जियों को पैन में डालें और तलें।

3. नमक, मिर्च, धनिया, गरम मसाला आदि डालें, इसके बाद मसाले को अच्छी तरह से भूनें। जब मसाला भून जाए तो इसे ठंडा होने के लिए रख दें।

4. अब आटा लें और इसकी छोटी-छोटी बॉल्स बना लें। ध्यान रखें कि गोले का आकार बहुत बड़ा नहीं होना चाहिए। अब इसे बेलन से बेल लें। गरी को आधा मोड़ें और उसमें 1 चम्मच मसाला भरें।

5. मसाले आकार के अनुसार भरे जाने चाहिए। अब इसे दूसरी तरफ से भी फोल्ड करें। सभी मोमोज के साथ ऐसा ही करें। जब सभी मोमोज तैयार हो जाएं तो उन्हें रख दें।

6. ऐसा करने के बाद, इडली का स्टैंड लें, इसमें थोड़ा चिकनाई लगा लें और स्टैंड के अनुसार मोमोज को इसमें रखें। अब स्टैंड को गैस पर रखें और मोमोज को स्टीम करें।


7. सभी मोमोज के साथ भी ऐसा ही करें। कम से कम 3-4 मिनट तक भाप लें। गरमा-गरम मोमोज तैयार हैं। उन्हें हरी या लाल चटनी के साथ सर्वेक्षण करें।





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