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soya


Soybean or soy chunks is a very tasty and delicious dish. It is Effortless to create. Soya chunks are very spicy and tasty. Children eat all their great hobbies. Soybean contains protein which is very beneficial for our body, especially children, should be fed soy chunks. As it has so many benefits, making it is also Effortless. All the ingredients to make it are available at home, just bring soybeans from the market and make delicious soy chunks. If you have a small celebration or party at your house, you can still make soya chunks. If you make children in their tiffin, they will not only eat it with passion but will also demand to make it from you next time.

- Course - main dish
- Cuisine - Indian
- Prep Time - 10 minutes
- Cook Time - 25 minutes
- Total Time - 35 minutes
- Servings - 5 ​​people



Content:



100 gm soybean
250 gm Potatoes
2 onions
2 tomatoes
1 piece ginger
6 garlic
1/4 tsp cumin seeds
1/4 tsp fennel
1/4 tsp fenugreek
Salt to taste
1 cup of water
2 green chillies
1/4 tsp red chilli
1/2 tsp turmeric
1/2 tsp garam masala
1/2 tsp
1/2 tsp coriander powder
2 tsp oil

Method | Soya Chunks Recipe:


1. To make soya chunks, first, soak the soybean in water for some time. After this, take the potatoes, peel them and cut them into fine pieces.

2. Now grind tomatoes, onions, ginger, garlic and prepare a paste.

3. Now take a cooker and put some oil in it and heat it. Now add some cumin seeds, then add the paste and fry it on low flame. When the paste is roasted, add salt, chilli, turmeric, khatai, garam masala, and fry it well. Take care not to burn the masala and roast it well.

4. Now add soaked soybean pieces to the roasted spices and mix well. After doing so, add chopped potato pieces to it.

5. Mix this whole mixture well, now add a cup of water and close the lid of the cooker. Wait for the whistle to come. Turn off the gas when 2 whistles come.

6. After some time the pressure of the cooker comes out, then open the lid and see your hot chunks are ready. Garnish them in the bowl with the onions and coriander and serve hot.

Recipe Also Available in Hindi:


सामग्री:



100 ग्राम सोयाबीन
250 ग्राम आलू
2 प्याज
2 टमाटर
1 टुकड़ा अदरक
6 लहसुन
1/4 टी स्पून जीरा
1/4 छोटा चम्मच सौंफ
1/4 टी स्पून मेथी
नमक स्वादअनुसार
1 कप पानी
2 हरी मिर्च
1/4 छोटा चम्मच लाल मिर्च
1/2 छोटा चम्मच हल्दी
१/२ टी स्पून गरम मसाला
1/2 छोटा चम्मच
1/2 टीस्पून धनिया पाउडर
2 चम्मच तेल


विधि | सोया चंक्स रेसिपी:




1. सोया चंक्स बनाने के लिए सबसे पहले सोयाबीन को पानी में कुछ देर के लिए भिगो दें। इसके बाद, आलू लें, उन्हें छीलें और उन्हें बारीक टुकड़ों में काट लें।

2. अब टमाटर, प्याज, अदरक, लहसुन को पीसकर एक पेस्ट तैयार करें।

3. अब एक कुकर लें और उसमें थोड़ा सा तेल डालकर गर्म करें। अब इसमें थोड़ा सा जीरा डालें, फिर पेस्ट डालें और धीमी आंच पर भूनें। जब पेस्ट भुन जाए तो नमक, मिर्च, हल्दी, खटाई, गरम मसाला डालकर अच्छे से भून लें। ध्यान रहे कि मसाला न जले और इसे अच्छे से भूनें।

4. अब भुने हुए मसालों में भिगोए हुए सोयाबीन के टुकड़े डालें और अच्छी तरह मिलाएँ। इतना करने के बाद इसमें कटे हुए आलू के टुकड़े डालें।

5. इस पूरे मिश्रण को अच्छी तरह मिलाएं, अब एक कप पानी डालें और कुकर का ढक्कन बंद कर दें। सीटी आने का इंतजार करें। 2 सीटी आने पर गैस बंद कर दें।

6. कुछ समय बाद कुकर का प्रेशर बाहर आ जाता है, फिर ढक्कन खोलें और देखें कि आपके हॉट चंक्स तैयार हैं। उन्हें कटोरे में प्याज और धनिया से गार्निश करें और गर्मागर्म सर्व करें।


Eat Thoughtfully, Live Joyfully..!



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